Så kan du skydda ditt bankkort – både online och offline

Skimning, som är en form av kontokortsbedrägeri, har blivit allt mer vanligt förekommande i Sverige. När du blivit skimmad har en bedragare lurat till sig dina kontokortuppgifter, vilket innebär att du riskerar att bli av med dina pengar.

I den här artikeln fokuserar vi på hur du skyddar ditt bankkort från bedragare, både online och offline. Vi förklarar även vad skimning innebär på en grundläggande nivå.

 

Vad är skimning?

Skimning är en direktöversättning av det engelska begreppet skimming, och innebär att en bedragare får tag i dina kontokortsuppgifter genom att antingen använda sig av en trådlös scanner, eller genom att montera avläsningsapparatur i en kortterminal.

Skimning möjliggörs på grund av att de kontokort som finns tillgängliga idag innehåller ett chipp vari all kreditkortsinformation lagras så att du kan betala utan att använda kortläsaren, som man i folkmun kallar för att ”blippa”.

Som Prepparen.se förtydligar är den trådlösa teknik som är inbyggd i dagens kontokort baserad på RFID-teknik, som förenklat betyder att det chipp som återfinns på kortet kan läsas av med hjälp av radiovågor.

 

Hur fungerar trådlös skimning?

Det förfarande där en bedragare får tag i dina kortuppgifter med hjälp av en scanner kallas för trådlös skimning. Tjuven kan dock inte läsa av din tresiffriga CVC-kod, och den effektiva räckvidden för att avläsningsapparaturen ska fungera är mellan 2 och 80 meter.

 

Läs mer: Lär dig skillnaden på betalkort, kreditkort och debetkort och bankkort.

 

Hur fungerar skimning i kortterminal?

En apparat som placerats i anslutning till en bankomat läser av ditt kontokorts kortnummer samt pinkoden. I teorin kan ett klonat kontokort tillverkas, men då bankerna vidtagit åtgärder för att stävja fysisk skimming är dessa typer av bedrägerier ovanliga.

I det nedanstående Youtubeklippet förklarar redaktionen från SVT hur fysisk skimming kan te sig:

 

 

Vad händer när kortuppgifterna är stulna?

Bedragaren kan handla i e-butiker som inte kräver att din CVC-kod uppges vid transaktionsögonblicket. Då svenska e-butiker tillämpar Bank-ID-krav är det svårt för bedragare att lura inhemska återförsäljare. Men utländska e-butiker tillämpar sällan krav gällande tvåstegsverifiering eller CVC-kod.

Det innebär att bedragare mycket väl kan handla dyra produkter från utländska butiker, alternativt sälja dina kontokortsuppgifter på Dark Net.

 

5 sätt att skydda ditt bankkort mot skimning

Basala skyddsrutiner såsom att aldrig lägga ifrån sig kontokortet i baren samt att kontrollera bankomater så att de inte har blivit manipulerade är viktiga. Det finns även ett flertal andra sätt som du kan skydda ditt bankkort på, och dessa går vi igenom nedan.

 

1. Skaffa ett RFID-skydd

Ett skimmingskydd, eller en skimming-blocker, är en störsändare som slår ut bedragarens scanner. Det innebär att ditt betalkort får ett bra skydd, och skyddet är inte dyrt. Du kan exempelvis köpa två skimmingskydd för RFID-manipulation på Kjell.se för 99 kronor.

 

2. Placera många kontokort bredvid varandra

Om du äger flera kontokort är det en bra idé att placera dessa tätt intill varandra i plånboken. Om du gör så blir det svårare för bedragaren att läsa av dina kort, men långtifrån omöjligt. Såvida bedragarens avläsningsutrustning är tekniskt avancerad nog ger denna metod inget skydd överhuvudtaget.

 

3. Ha ditt kontokort i framfickan

Om du vanligtvis har ditt kontokort i bakfickan har du ett sämre skydd mot bedragare, skriver Wikihow. Personer som förvarar sitt kort i framfickan får en bättre översyn gällande om en bedragare är i farten, främst då bedragaren enklare kan läsa av ett kontokort som befinner sig i bakfickan.

 

4. Kontrollera dina kontoutdrag

Så fort du loggat in på din banks webbsida eller via en bankapplikation får du snabbt reda på huruvida inköp som du inte känner igen kan identifieras. Att kontrollera sitt kontoutdrag på en regelbunden basis är ett utmärkt sätt att stävja såväl skimning som identitetsstöld.

 

5. Skydda ditt kort med aluminiumfolie

Att linda in sitt kontokort i aluminiumfolie är ett billigt och enkelt sätt att skydda sitt kreditkort mot skimning. Det är lite av en ”low tech”-lösning, men skyddet mot bedragare är solitt då aluminium stör ut merparten av alla elektriska signaler.

 

Läs mer: Här grävs en bortglömd veteranbil fram.

 

3 sätt att skydda ditt bankkort vid onlineköp

Att handla online är förenat med en viss risk, då bedragare kan komma över din kontokortsinformation på ett flertal sätt. Gör så här för att skydda dig vid onlineköp:

 

1. Handla hos välkända e-butiker

Håll dig till e-butiker som du använt dig av tidigare. Om du handlar i en svensk e-butik, se till att butiken innehar en ”Trygg e-handel”-logotyp som organisationen Svensk Digital Handel utfärdar. De kontrollerar regelbundet att medlemsföretagen uppfyller sina säkerhetsmässiga åtaganden.

 

2. Handa enbart på säkra e-butiker

Säkra webbutiker använder sig av SSL(Secure Sockets Layer)-teknik för att skydda sina kunders kortuppgifter. När du handlar hos en e-butik som erbjuder ett bra skydd visas ”https” upp istället för ”http” i sökfältet, och SSL-skydd kan även identifieras med hjälp av ett hänglås.

Du ska aldrig handla på oskyddade webbsidor, då bedragare kan läsa av känslig information i realtid.

 

Läs mer: Här demonstrerar nazisterna i Jönköping.

 

3. Använd antivirusskydd

Om din dator är smittad av virus och/eller spionprogram kan en bedragare få tillgång till din kontokortsinformation, såvida du lagrat den i webbläsare. I många fall räcker det antivirusprogram som inkluderas i operativsystemet gott, såsom Windows Defender.

 

4. Handla inte via okända WiFi-nät

WiFi-nät som du inte själv förfogar över kan vara smittade av virus och/eller spoinprogramvara, vilket innebär att din kontokortsinformation kan stjälas. Du ska ha som vana att alltid handla online på ditt eget WiFi-nät, alternativt med hjälp av en trådbunden internetuppkoppling.

 

5. Använd ett tillfälligt bankkort

Ett flertal kontokortsutgivare erbjuder tillfälliga bankkort med temporära kortnummer till kunder som vill skydda sina bankkort online. Bedragaren inte göra någonting med det tillfälliga kortnumret, och om du handlar med ditt tillfälliga kort dras köpet på ditt ordinära konto, precis som vanligt.

About Anders Svärd

Lämna en kommentar